Je voelt dat er meer tussen hemel en aarde is, maar je weet niet hoe je daar contact mee kunt maken. Ergens weet je dat je de schepper bent van je leven, maar bent er nog niet achter hoe dat werkt. Alles is verbonden, ook al heb je daar de betekenis misschien nog niet van ervaren.

We beginnen vaak onze spirituele ontwikkeling vanuit een gevoel dat we meer zijn dan ons lichaam en onze geest, dat er een bestemming voor ons is. Soms voelt dat als een soort heimwee. Vanuit een je niet thuis voelen in dit aardse bestaan.

Vele paden

Vanuit die heimwee of dat verlangen naar het ervaren van de verbinding met alles, ga je op zoek. Welk spiritueel pad is "het ware"? Waar kun je "thuiskomen"?

Het ene ware spirituele pad en de ene ware religie bestaan niet. Van oorsprong hebben alle paden hetzelfde doel. Toch is niet elk pad voor iedereen geschikt en hebben de meeste mensen niet genoeg aan een pad, maar hebben opeenvolgende paden nodig. Vaak kom je bij het verkeerde pad of krijg je de illusie aangeleerd dat dat ene pad het enige ware is. Met frustratie en zelfs depressie tot gevolg.

Jouw pad

Door mijn uitvoerige ervaring met verschillende paden en religies, zoals christendom, boeddhisme, tai chi, sjamanisme, paganisme, westerse mystiek en tantra, kan ik je helpen om je eigen pad te creƫren met die elementen uit de verschillende tradities die het beste bij jou passen.

Door die verscheidenheid kunnen we ook de dogma's en taboes uit de verschillende paden vermijden die zo vaak de spirituele groei juist remmen. Ik werk open en holistisch en met je hele systeem: lichaam, geest en ziel.

Doel van spirituele training

Het ultieme doel van alle spirituele paden en religies is antwoord op de vragen die Devi an Shiva stel aan het begin van de Vigyana Bhairava Tantra:

O Shiva, wat is uw werkelijkheid?
Wat is dit met wonderen gevulde universum?
Wat vormt de kiem?
Wie centreert het wereldwiel?
Wat is dit leven achter de vorm die alle vormen doordringt?
Hoe kunnen wij daarin volledig binnengaan, voorbij ruimte en tijd, namen en beschrijvingen?
Laat mijn twijfels worden weggenomen!

In de rest van de tekst geeft Shiva antwoord, niet op rationele manier, maar door manieren uit te leggen hoe je het antwoord kan ervaren. Dat ervaren en daaruit volgende inzicht noemen we Realisatie. Vanuit die realisatie kunnen we tot Verlichting of Godsbewustzijn komen.

De waarheid en de Universele Waarheid

Dat Shiva geen rationeel antwoord geeft, is omdat de Waarheid niet rationeel te bevatten of te verwoorden is. Lao Tse schrijft hierover: "De waarheid die verteld kan worden is niet de Waarheid."

Onze hele menselijke geest, ons hele bewustzijn, is te beperkt om de volledige Universele Waarheid te bevatten. Wel kunnen we er contact mee maken en haar ervaren. Hoe verder je je ontwikkeld in dat ervaren, in Realisatie, hoe meer je je natuurlijke staat gaat herontdekken: Liefde, Compassie, Geluk, Vrede en Vrijheid.

Geen examen

Je spirituele pad kent geen examens, geen toetsen of diploma's die je moet halen. Hoewel het ultieme doel Realisatie is, is het geen alles of niets. Veel zoekers bereiken die Realisatie ook nooit volledig. Gelukkig hoeft dat ook niet. Elke stap richting Realisatie is er een waardoor je meer de Universele staat van Liefde, Compassie, Geluk, Vrede en Vrijheid gaat ervaren.

Een van de grootste valkuilen (en illusies) op het spirituele pad is dat je wat moet bereiken of dat je wat bereikt hebt. Er is steeds alleen de stap die voor je ligt en het resultaat in je leven wat je tot dat moment hebt ontwikkeld. Dit is geen rechte lijn, geen geleidelijke schaal, maar een kronkelend pad, waar je soms sneller gaat en soms langzamer.

Individuele Spirituele Training bij Innerlijk Vrij

Bij de individuele spirituele training bij Innerlijk Vrij bepaal je zelf hoe snel en hoe ver je wil gaan in je ontwikkeling. Het gaat er tenslotte om dat jouw leven beter wordt, niet of je voldoet aan een of ander mystiek plaatje. Het doel van spirituele ontwikkeling is ook niet het ontsnappen aan de realiteit, maar om volledig in het hier en nu te zijn. We zijn niet voor niets hier op aarde.

Bij een training versterk je vaardigheden als meditatie en visualisatie, ga je illusies loslaten en blokkades die je tegenhouden op je pad doorbreken. Spirituele training is geen therapie en geen quick fix. Het is de transformatie van het Zelf en niet van een probleem.

Rituelen en bijeenkomsten

Tijdens je training zet ik mogelijk transformerende rituelen in of behandel ik een onderwerp in een groepsworkshop met meerdere van mijn studenten. Bij rituelen en workshops wordt ik vaak bijgestaan door Esther.

Rituelen kunnen bestaan uit mysterie-, overgangs- of initiatierituelen. Deze rituele zorgen voor versnellingen op je pad en een vaak diepere transformatie. Groepsworkshops gebruik ik om ervaringen en transformaties mee te geven die niet of moeilijk individueel kunnen. Dit zijn extra's in je spirituele training die verder altijd individueel blijft.

Je trainer

Portret Eli te Winkel

Mijn naam is Eli te Winkel

Al op de basisschool was ik bezig met spirituele vraagstukken die verder gingen dan wat ik hoorde in zondagsschool, kerk en bijbelles. Tijdens mijn pubertijd kwam ik erachter dat ik bepaalde helderziende gaven en helende gaven had. Hierdoor ben ik me steeds verder gaan verdiepen in spirituele ontwikkeling, van boeken tot trainingen en bijeenkomsten.

De eerste 20 jaar van mijn pad heb ik vooral geleerd en ervaren. Vanaf 2005 ben ik ook mensen gaan begeleiden in bijeenkomsten en trainingen. Het leren is door blijven gaan en daar zal ik ook nooit mee stoppen.

Gratis kennismaking

Bij zoiets intensiefs en persoonlijks als een spirituele training is het belangrijk dat er een basis van vertrouwen is. Dat we ons prettig voelen bij elkaar en beide het vertrouwen hebben dat ik je kan helpen met je spirituele ontwikkeling. Daarom begint elke training na een gratis online kennismaking van 30 tot 60 minuten.

Aan het eind van de kennismaking weet je:

  • Of we bij elkaar passen
  • Of de training bij je past
  • Wat je investering voor je training is
  • Hoe we de training vorm gaan geven
  • Hoe vaak we afspreken

Kortom: alles wat je nodig hebt om een beslissing te nemen.