Bij Innerlijk Vrij kun je terecht voor individuele retraites in onze praktijkruimte. Een individuele retraite is bij uitstek geschikt om dieper in je kern door te dringen of inzichten te krijgen over levensvragen vanuit je binnenste. Geen afleiding, geen verstoring door de energie of luidruchtigheid van andere deelnemers. Het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven.

Je kunt kiezen uit verschillende retraites en bepaald zelf hoe lang je wil dat je retraite duurt (1 tot 3 dagen). Je kunt een individuele retraite helemaal alleen doen of samen met je partner. Hieronder vind je meer over die verschillende mogelijkheden.

De focus van jouw individuele retraite

Je bepaalt zelf waar je je op wil focussen tijdens je individuele retraite. Je gaat je retraite in met een bepaalde vraag waar je antwoord op wil of een probleem waar je inzicht in wil. Je kunt ook een retraite ingaan om in stilte tot diepe meditatie te komen. In de intake (daarover later meer) bespreken we jouw focus.

Hoe je tot dat antwoord komt, hoe je inzicht wil krijgen of hoe je wil verstillen, is het thema van de retraite en hiervoor hebben we een aantal mogelijkheden.

Duur van je retraite

Je kunt kiezen of je een retraite wil van 1, 2 of 3 dagen. Hoe langer je retraite, hoe dieper je kunt gaan, natuurlijk. Sommige thema's zijn alleen mogelijk bij een meerdaagse retraite.

Een retraite van 1 dag is van 9:00 uur tot 21:00 uur.

Bij retraites van 2 of 3 dagen, begin je op de eerste dag om 9:00 uur en eindigen we om 21:00 uur op de laatste dag. Tijden zijn in overleg aan te passen.

Uitzondering is bij het thema Devotie. Daar begin je om 7:00 uur op de eerste dag en eindig je om 22:00 uur.

Bij een meerdaagse retraite overnacht je in onze praktijkruimte.

Thema's

Voor je individuele retraite kun je kiezen uit een aantal thema's. Deze thema's geven een kader waarbinnen je kunt verstillen, antwoord kunt krijgen of inzicht kunt verwerven. De thema's zijn:

  • Stilte: Dit is een retraite waarbij je in stilte mediteert en contempleert. We kunnen je hierbij begeleiden in meditatievormen of je kunt je eigen meditaties doen. Bij deze retraite raden we je aan om te vasten.
  • Creatieve meditatie: Bij deze retraite word je meegenomen in een aantal geleide meditaties die je helpen om uit de diepte van je onderbewustzijn te putten. Daarnaast is er materiaal beschikbaar om creatieve uiting te geven door bijv. te schrijven of tekenen.
  • Begeleid zelfonderzoek: Bij deze retraite begeleiden we je meditaties, oefeningen en rituelen die je helpen bij zelfonderzoek, afgewisseld met momenten van stilte, zodat het dieper kan inzinken in je systeem.
  • Devotie: Gebaseerd op de rol van de gereinigde priesters uit het oude Egypte voer je vier keer per etmaal een ritueel uit van reiniging, offers en gebeden.
  • Wedergeboorte: Je begint deze retraite met een ritueel van "sterven" en "begraven" worden. Daarna begint je reis door Amduat met verschillende rituelen om het oude los te laten en vervolgens voor te bereiden op je "geboorte" tegen het eind van de retraite. We sluiten de retraite af met een feestje voor je nieuwe jij.

De thema's Devotie kan alleen als meerdaagse retraite. Wedergeboorte is kan alleen als tweedaagse retraite. Bij de overige retraites ben je vrij in het aantal dagen dat je wil.

Twijfel je over welk thema er het beste bij je focus of vraag past? Neem dan gerust even contact op via e-mail of telefoon.

Alleen of met partner

Je kunt bij alle thema's, behalve Wedergeboorte, kiezen om het alleen te doen of met een partner. Wanneer je het met je partner doet, bevind jullie je voor de hele retraite in dezelfde ruimte en krijgen jullie tegelijk begeleiding.

Mocht je focus (je vraag of probleem) gaan over iets dat speelt in je relatie, dan raden we je aan om afzonderlijk te komen. Zo kom je tot beter inzicht over wat er voor jou speelt en wat jouw aandeel, verlangen of grens is.

Het thema Wedergeboorte kan niet met partner. Wel is het onder voorwaarden mogelijk dat als je zelf de Wedergeboorte hebt ondergaan, dan je kunt assisteren in de Wedergeboorte van je partner.

Vasten (of niet)

Je kunt bij de retraites, behalve bij Devotie, kiezen of je wil vasten of niet. Vasten zorgt voor een diepere ervaring, maar kan het ook zwaarder maken voor je als je dat nog niet gewend bent. Persoonlijk vasten we het liefst tijdens onze eigen retraites.

Wil je vasten, dan kunnen we je daarin begeleiden. Niet alleen tijdens het vasten, maar ook met een goede afbouw voor de retraite en opbouw na de retraite. Vasten voor een retraite van 1 dag vraagt alleen een (beperkte) afbouw in de dagen ervoor en aan het eind van de dag kun je weer eten, als je wil.

Wil je niet vasten, dan zorgen we voor licht verteerbare en reinigende maaltijden tijdens je retraite. Deze maaltijden zijn veganistisch.

Bij het thema Devotie deel je mee in de offers en kun je dus niet vasten. Deze offers bevatten vlees, groente en brood.

Ontkleed?

Sommige mensen vinden het prettig om een retraite ontkleed te doen om zelfs de afleiding van kleren niet te hebben of om niets tussen zichzelf en het Universum of de goden te hebben. Dat is bij ons mogelijk, maar zeker niet noodzakelijk.

Er is een uitzondering: Bij Wedergeboorte heb je tussen het sterven en weer geboren worden niets aan. Je bent gestorven, dus hebt geen behoefte aan kleren en je hebt geen identiteit, iets waar kleren ook voor staan. Naaktheid is hier dus een wezenlijk onderdeel van de werking van de retraite.

Voorbereiding op je retraite

Wanneer je je aanmeld voor je retraite en betaald hebt, beginnen we met een intake. Tijdens deze intake kijken we of een retraite nu geschikt is voor je, welke focus je daar in wil brengen met welk thema en duur. We spreken ook de datum af.

Voor stellen doen we de intake in drie delen. Een gezamenlijke intake voor thema, duur en datum en met ieder afzonderlijk een intake om te kijken of een retraite nu geschikt is en welke focus je in wil brengen.

Mocht uit de intake komen dat een retraite nu beter niet kan, dan krijg je het volledige bedrag terug.

In de periode voor de intake neem je tijd om alvast te mediteren op je focus. We geven hier handreikingen voor mee.

In de week voor een retraite drink je geen alcohol. Tijdens de retraite is er ook geen koffie of cafeïnehoudende thee. Zeker voor een meerdaagse retraite is het daarom belangrijk om af te kicken van cafeïne. Het duurt minstens een week om helemaal af te kicken van koffie en minstens 3 dagen om af te kicken van zwarte thee.

We geven je voor het afbouwen in de week voor de retraite een schema mee, aangepast op of je gaat vasten of niet. Afbouwen is sterk aan te raden, omdat je ander heel heftige ontgiftingsverschijnselen kunt krijgen tijdens je retraite.

Inbegrepen bij de retraite

Bij de retraite zit in ieder geval onze begeleiding inbegrepen en water en kruidenthee. Vast je niet, dan zijn de maaltijden ook inbegrepen. Bij een meerdaagse retraite zorgen we ook voor een slaapplek in de ruimte van de retraite. Bij de Devotie retraite zitten de offers ook inbegrepen.

Als begeleiding zijn we er niet alleen voor je tijdens de momenten dat we bij je in de ruimte zijn om je te begeleiden, maar ook op de momenten dat je daar alleen (of alleen met je partner) verblijft. Op die momenten kun je altijd een beroep op een van ons doen, als dat nodig is. Voor een meerdaagse retraite geldt, dat je ons dus ook 's nachts wakker mag maken.

Wat je zelf mee moet nemen

Ongeacht het thema, zorg voor iets te schrijven. Bij meerdaagse retraites heb je ook toiletspullen en schone kleren nodig (tenzij je de retraite ontkleed wil doen).

Bepaalde thema's hebben speciale benodigdheden:

  • Voor Devotie heb je een gewaad nodig. Liefst effen wit.
  • Voor Wedergeboorte heb je voor aan het eind schone, liefst nieuwe kleren nodig.

Aanmelden voor jouw individuele retraite

Klik op de onderstaande knop om de retraite van jouw duur aan te schaffen. Let goed op of je voor jezelf alleen aanschaft of voor een stel. Na aanschaf nemen we zo snel mogelijk contact op om de intake af te spreken.

Wanneer je je partner wil begeleiden bij een Wedergeboorte retraite, schaf dan een 2-daagse retraite voor een stel aan.