In den beginne…

Dit is geen scheppingsverhaal. Dit is een verhaal over de beginselen van waarheid en Waarheid. Over het begin van je spirituele en persoonlijke ontwikkeling. En over hoe Innerlijk Vrij daarin bijdraagt.

Geloof geen woord van wat ik zeg

In het Taoïsme wordt gezegd: “De waarheid die verteld kan worden is niet de Waarheid”. Dit geldt ook voor alles wat ik hier schrijf of vertel.

Wanneer je met je mind probeert te begrijpen wat ik zeg, wanneer je het afweegt in de dualiteit van je ego, dan ga je de Waarheid niet vinden. Dan blijf je zoeken naar iets wat er niet is. Dit geldt niet alleen over wat ik zeg of schrijf, maar overal. Als de Waarheid niet verteld kan worden, kan ik of iemand anders je die dus niet vertellen. Geloven wat ik zeg, is mijn woorden tot waarheid verheffen op het niveau van de geest en weerhoudt je van het vinden van de Waarheid.

Is al het zoeken dan hopeloos?

Nee.

Hoe zit dat dan?

Wat ik schrijf is een afspiegeling van de Waarheid. Mijn woorden zijn wegwijzers voor mijn mede-reizigers op de weg naar Waarheid. Onze menselijke geest kan die Waarheid niet bevatten, dus zijn er veel religieuze, spirituele en levensbeschouwelijke stromingen ontstaan om het enigszins te bevatten te maken. Om in regeltjes te vangen wat niet in regels te vangen is.

Door met je hart, het gevoel onder je gevoel te luisteren naar de woorden, kun je de Waarheid achter de woorden gaan ervaren. Niet luisteren vanuit de rede, want die kan zelfs het kleinste deel van de Waarheid niet bevatten. Niet luisteren vanuit je emotie, want je emoties zijn onderdeel van je mind. Luisteren naar dat zachte fluisterende stemmetje dat geen stem heeft onder al die kakofonie van je geest.

Hoe je de waarheid ervaart

Wanneer je de Waarheid begint te ervaren, merk je dat doordat je leven op z’n kop komt te staan. Wanneer je zekerheden niet meer lijken te kloppen en je wereldbeeld in duigen valt. Elke keer wanneer we een stuk van de Waarheid ervaren, valt er een stuk zekerheid en belang van het ego weg. Dit gaat gepaard met onzekerheid en niet meer begrijpen waar je mee bezig was of waar anderen mee bezig zijn.

Dit gaat voorbij. Er komt dan rust en inzicht in de plaats van vasthouden aan “zekerheden” en “begrijpen”. Hoe verder je je ontwikkelt en hoe groter de capaciteit om de Waarheid te ervaren, hoe meer vrede en compassie er in je jezelf ontstaat.

Het kopje en de zee

Je kunt de Universele Waarheid zien als de zee en ons bevattingsvermogen als een kopje. Wat veel religies en stromingen proberen is om die hele zee in dat kopje te persen. Het beste wat ze lukt is om het kopje te vullen met zeewater, met een heel klein beetje van de Waarheid.

De Waarheid ervaren doe je niet door je kopje te vullen met zeewater, maar door je kopje onder te dompelen in de zee. Nog steeds kan het evenveel bevatten, maar nu staat het in verbinding met de hele zee en stroomt het zeewater er vrij doorheen. Het bevat dus niet meer een klein stukje van de Waarheid, maar ervaart een veel groter deel van de Waarheid.

Vertrouwen

Onderdompelen kan alleen door vertrouwen te hebben en los te laten. Je “zekerheden” los te laten. Het “willen begrijpen” los te laten. Het idee van je identiteit los te laten. Je overgeven aan je verlangen om de Waarheid te leren kennen en vol vertrouwen de sprong te wagen. Niet langer watertrappelen aan de oppervlakte, niet langer blijven hangen in woorden en ideeën.

Hoeveel energie kost het je niet om dat ego in stand te houden, om die schijnzekerheid vast te houden, om te blijven watertrappelen. Laat los en je zult zien dat de zee geen monsters bevat, maar de mooiste vissen en koralen. Dat de Waarheid leidt tot verwondering en geluk.

Begin vandaag aan (de volgende stap op) je spirituele reis. Vertrouw en laat los.

We doen het samen

Alleen het ego kan eenzaam zijn. Alleen het ego kan denken het allemaal alleen te moeten doen of dat ieder het maar voor zichzelf moet uitzoeken. Maar we zijn niet ons ego en zijn allemaal verbonden in die zee van Waarheid.

Heeft dit artikel je geraakt? Heeft het je inzicht gegeven of juist verwarring? Dan heb je een glimp opgevangen van de Waarheid. Dan ben je een mede-reiziger op de weg. Help dan ook anderen door dit artikel te delen.

Heb je vragen of opmerkingen? Plaats ze in het reactieveld hieronder en je krijgt antwoord van me.